Kvinnan förnekar brott och uppger att hon tror att någon annan ska ha använt hennes namn i ärendet. Foto: TT/SVT

Kvinna ville få turkisk sjuksköterskeexamen godkänd – misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna med skönhetssalong i Södertälje, misstänks för att ha använt sig av falsk sjuksköterskeexamen från ett turkiskt lärosäte. Kvinnan ville få betygen godkända – men Socialstyrelsen fattade misstankar och kontaktade skolan för ett stickprov.

I handlingarna till Socialstyrelsen fanns både diplom och ämnesförteckning från ett turkisk lärosäte bifogade. Men Socialstyrelsen som tog emot handlingarna, anade oråd och kontaktade först UHR, Universitets- och högskolerådet, som granskar utländska betyg, som också tyckte att det fanns ”oklarheter i dokumenten”.

Socialstyrelsen tog därefter kontakt med den den angivna skolan i Turkiet som kunde bekräfta misstankarna om falskt examensbevis.

”Our university does not have nursing department. The attached diploma is fake. We will start legal procedures” svarade skolans rektor i ett mejl till myndigheten.

Förnekar brott

Södertälje tingsrätt dömer nu kvinnan till 40 dagsböter om 50 kronor (2000kr) för brukande av falsk urkund. Kvinnan förnekar brott och uppger i förhör att hon tror att någon annan ska ha använt hennes namn i ärendet.

SVT Södertälje har tidigare kunnat avslöja att polisanmälningar gällande falska examensbevis från utlandet ökat markant, hör mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De senaste åren har polisanmälningar gällande falska examensintyg från utlandet ökat markant, berättar Cecilia Ulfsdotter, enhetschef på Universitets- och högskolerådet som granskar betygen. Foto: Maja Flygt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.