Kvinnan köpte ett falskt examensbevis. Hör hennes berättelse, som är hämtad ur polisens förhör, i videon. Foto: Polisens förundersökning/Storyblocks/Texturefabrik. Bilden är ett montage.

Kvinna i Södertälje köpte falsk lärarexamen – jobbar på skola

Uppdaterad
Publicerad

Hon utbildade sig till turistguide i Syrien – men lockades att köpa en falsk lärarexamen några år efter att hon kommit till Sverige. Södertäljekvinnan blev påkommen och dömdes för brukande av falsk urkund.

– Jag vill helst glömma händelsen, säger hon till SVT.

Kvinnan vikarierade i en förskoleklass vid tillfället när köpet gjordes. Hon hoppades att de förfalskade intygen skulle leda till ett fast jobb.

Men en handläggare på Universitets- och högskolerådet, UHR, som granskar utländska utbildningsdokument, fattade misstankar när hennes papper skulle bedömas. Han reagerade bland annat på att kvinnan uppgett att hon gått färdigt sin lärarutbildning ett år då den ännu inte fanns. UHR polisanmälde och i fjol dömdes hon för brukande av falsk urkund. Kvinnan erkände.

– Jag betalade cirka 4 000 kronor, berättar hon i polisförhör.

”Försöker glömma”

När SVT kontaktar den dömda kvinnan vill hon inte prata om händelsen.

– Det är för jobbigt att tänka på, jag vill helst glömma det hela, säger hon.

Idag har kvinnan en arbetsledande roll inom skolan. Enligt uppgifter ska hon ha anställts innan hon dömdes.

Hör hennes egna ord om falska intyget, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk examen

Mer i ämnet