Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De senaste åren har polisanmälningar gällande falska examensintyg från utlandet ökat markant, berättar Cecilia Ulfsdotter, enhetschef på Universitets- och högskolerådet som granskar betygen. Foto: Maja Flygt/SVT

Se hur falska examensbevis upptäcks – mest fusk från Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Förfalskade examensintyg för jurist, sjuksköterska, apotekare och lärare är några exempel som personer i Södertälje dömts för att ha använt. De senaste åren har antalet polisanmälningar för falska betyg från utlandet ökat rejält – och över 60 procent är dokument från Syrien, visar SVT:s granskning.

I ett mörkerrum undersöker en utredare på Universitets- och högskolerådet äktheten i intyg för en ingenjörsutbildning från Damaskus universitet – det lärosäte som sticker ut med flest misstänkta fall av fusk.

I videoklippet ovan berättar utredaren, som av säkerhetskäl vill vara anonym, om avvikelser som kan vara tecken på förfalskningar.

Falsk examen

– Många förfalskningar är riktigt sofistikerade och kan vara svåra att upptäcka, det gäller att veta vad man letar efter, säger Cecilia Ulfsdotter enhetschef på Universitets- och högskolerådet.

SVT har sökt ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S), men hon har avböjt att kommentera utvecklingen.

Förfalskade utbildningsintyg

Myndigheten Universitets- och högskolerådet, UHR, ansvarar för att granska och bedöma utländska utbildningsdokument.

År 2015 gjorde UHR ett tiotal polisanmälningar för fall där de misstänkte falska handlingar. År 2018 var motsvarande siffra över 100 anmälningar, varav närmare 75 procent var syriska dokument.

Det saknas samlad statistik för utfall av alla anmälningarna men i minst 30 procent av fallen har personerna blivit dömda. Brottsrubriceringen är brukande av falsk urkund.

Källa: UHR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk examen

Mer i ämnet