”Jag tror att vi bara sett början”, säger Robert Danielsson om renoveringstrenden som han ser just nu. Foto: Maja Flygt/SVT

Han hjälper folk hitta ödehus: ”Det finns ett jättestort intresse”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sen startade byggnadsvårdaren Robert Danielsson Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus!”. I dag har gruppen över 23 000 medlemmar, många med stort intresse för att rädda gamla övergivna hus.

– Jag märker framförallt coronaeffekten på att det är många som skriver att de letar efter hus på landsbygden nu, säger han.

För några år sedan upptäckte Robert Danielsson ett problem: det står tomma ödehus ute på landsbygden som ger ägarna dåligt samvete eller som har ett för högt affektionsvärde för att riva – samtidigt finns det ett gäng renoveringssugna som vill ut på landet och anta en utmaning.

– I min Facebookgrupp som jag startade märkte jag att det finns massor av människor som letar efter hus men inte visste hur de skulle hitta dem eller hur de kan kontakta ägarna. Jag ville hjälpa till och vi har blivit som en modern ”matchmaker” eller ”bonde söker fru” i ödehustappning, säger han.

”Äventyret roligast”

Med renoveringslyftet under coronapandemin och insikten i hur enkelt det är att jobba på kontoret hemifrån märker han nu ett ökat intresse för ödehusrörelsen.

Vad har du för tips till de som letar efter ödehus?

– Om man är på jakt efter ett ödehus är äventyret den roligaste delen. Ta cykeln, bege dig ut och fråga folk om tips. De här husen finns inte på internet, inte på Hemnet eller andra sidor.

Svårigheterna kan uppstå när man väl hittar ett hus.

– Vi försöker se människorna som letar efter hus i specifika områden och sen skriver jag brev eller ringer till husets ägare och börjar förutsättningslöst att prata med dem, för att ta reda på varför det står tomt. Jag hjälper också till med besiktningar för att se om husen är möjliga att rädda.

Han beskriver dagens ödehusjakt och renoveringsbehov som en hysteri – se mer i videoklippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.