Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT besöker entrén till Skogsmullespåret, som nu är mer likt ett kalhygge än Mulles frodiga skog. Foto: Maja Flygt/SVT

Här har träden avverkats – mitt i Skogsmullespåret

Uppdaterad
Publicerad

När barn välkomnas till Skogsmullespåret i Tveta möts de istället av fällda träd och stubbar. Efter granbarkborrens angrepp har flera delar av skogen avverkats. Se när SVT besöker entrén till aktivitetsspåret, som nu är mer likt ett kalhygge än Mulles frodiga skog.

Skogsmulles aktivitetsspår är en promenadslinga där barnen kan utmanas vid olika stationer, exempelvis krypa i tunnlar, klättra eller balansera på stockar. Men sedan i höstas har spåret inte varit sig likt då träden vid entrén avverkats.

– Vi har blivit kontaktade av föräldrar som varit oroliga över att det finns risk för de skadade träden att falla, säger Henrik Skoglund, vice ordförande i Södertälje-Nykvarn orientering, som tillsammans med Friluftsfrämjandet ser om Mullespåret för Södertälje kommun.

Barn lär sig om skadad skog

När SVT är på plats i spåret dyker en förskolegrupp upp. För dem har de skadade träden blivit en del av undervisningen.

– Vi har tittat på avverkningen och pratat med barnen om granbarkborrarna, säger Åsa Lundén, förskolelärare på Grusåsens förskola.

Se hur entrén till Skogsmullespåret ser ut idag när träden har avverkats, i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.