Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har matpriserna stigit? I videon visar vi varorna som ökat mest när vi jämfört kvittot från 2019 mot 2023 Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Tar med ett fyra år gammalt kvitto till butiken – se skillnaden

Uppdaterad
Publicerad

Följ med in på mataffären när SVT Södertälje jämför ett fyra år gammalt kvitto med dagens priser. Vilken matvara har ökat mest i pris?

Matpriserna har ökat, men det är svårt som privatperson att jämföra över tid – tills man hittar ett gammalt kvitto. Vårt kvitto är från maj 2019: innan pandemi, krig i Ukraina och inflation.

Kaffe sticker ut – så har priset stigit

Vissa varor skilde sig mer än andra, samtidigt har flera stora livsmedelskedjor gått ut med information att de sänkt priserna nu i vår. Det som stack ut var priset på kaffe som ökat med 53 procent när vi jämförde kvittot från 2023 med det gamla kvittot.

Totalt får man betala 65 kronor mer för samma varor som för fyra år sedan. Vilket är en skillnad på 38 procent.

SVT:s test är ett stickprov baserat på ett upphittat kvitto från 2019. Priserna kan variera i olika butiker. Enligt SCB har de genomsnittliga matpriserna ökat med 28 procent, om man jämför mars 2019 med mars 2023. Foto: SVT

De genomsnittliga matpriserna har enligt SCB – från mars 2019 ökat med 28 procent jämfört med mars 2023.

Varan som ökat mest i pris det senaste året (februari 2022-februari 2023) är bland annat socker som ökat med 48,1 procent enligt SCB.

Så har man kommit fram till siffran: Konsumentprisindex (KPI) är ett jämförelsetal som mäter den generella prisnivån i Sverige. Genom att jämföra KPI från olika tidpunkter kan man mäta hur priserna förändras över tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.