Regionen vill kraftsamla för att öka vaccinationstäckningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här är vaccinationstäckningen lägst – men ökar mest

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationstäckningen ökar nu snabbast i områden där många fortfarande är ovaccinerade, visar statistik från Region Stockholm. Det handlar om bland annat Södertälje, Botkyrka och Rinkeby-Kista.

I Södertälje var den procentuella ökningen av vaccinets första dos 1,6 procent mellan den 10 oktober och 21 november. Allra störst ökning av dos 1 var i Rinkeby-Kista där det ökade med 2,2 procent.

Trots att det ökar starkast i områdena är det också här som vaccinationen är lägst i länet.

Coronaviruset i Södertälje

– Den låga vaccinationsgraden i vissa områden och i vissa åldersgrupper är problematisk. Det innebär en ökad risk om smittspridningen tar fart, och en ojämlikhet i hälsa och risk för människorna i dessa grupper. Saklig information, motargument mot ryktesspridning och antivaxxares giftiga budskap, samt tillgänglig vaccination är fortsatt prioriterat, säger Anna Starbrink (L), i ett pressmeddelande.

Topp fem med störst ökning

Siffror från Region Stockholm visar att vaccinationsgraden nu ökar i områden med lägre andel vaccinerade. Foto: SVT

Video: Tre frågor om vaccinpass och lågvaccinerade områden

Regionen kraftsamlar nu i ett antal lågvaccinerade områden där man under några veckor tar in en rad extra resurser för att öka vaccinationen på den specifika platsen. Hör mer om det i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet