Foto: TT

Härbärget för EU-migranter öppnar

Uppdaterad
Publicerad

I kväll öppnar Södertäljes första härbärge för hemlösa EU-migranter. Planerna har funnits sedan en tid tillbaka, men först nu har man fått ihop tillräckligt många volontärer.

Tio madrasser bäddas upp i en lokal som tillhör Pingstkyrkan i Södertälje. Samtidigt bärs det in kassar med matvaror för enklare måltider.

– Man kan till exempel göra gröt, säger en kvinna och pekar på ett paket havregryn som inhandlats.

”Betyder mycket”

Det är kommunen och flera kyrkor i Södertälje som samarbetar för att ge EU-migranter tak över huvudet nattetid, under de kalla vintermånaderna.

Härbärget kommer att vara i två olika kyrkor, två veckor åt gången.

– Jag tror att det kommer att betyda väldigt mycket. Framförallt för att få sova under tak och få lite värme, säger Anders Färjsjö, kårledare inom Frälsningsarmén.

Har saknats volontärer

Som hemlös EU-migrant kommer man att kunna anmäla sig på en lista för en veckas boende. Efter den veckan går det bra att ställa sig i kö igen.

Tanken var att härbärget skulle ha öppnat redan i november, men det har saknats volontärer som ska hjälpa till med ”incheckning” av migranterna på kvällen, ordna lättare måltider och befinna sig i lokalen nattetid.

– Vi var kanske inte tillräckligt effektiva i informationsspridandet, säger Anders Färjsjö.

Hoppas kunna fortsätta

Nu finns det till slut ett 30-tal volontärer så att härbärget kan hålla öppet hela december.

Vad händer sedan?

– Det är svårt att veta nu. Vi kommer att ha listor uppsatta här för januari och februari, där det går att teckna upp sig, säger Anders Färjsjö.

Vad händer om ni inte får tillräckligt många i januari?

– Det tar vi då. Vi hoppas och tror att vi ska kunna fortsätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer