Aida Hot-Bjelak. Foto: SVT

Oroligt på hjärt- och kärlcentrum

Publicerad

Tidigare i år gjorde landstinget en ny upphandling för den öppna specialistvården inom hjärt- och kärlsjukdomar. Det gamla avtalet löper snart ut och man beslöt att sex kliniker skulle bli tre, vilket betyder att hjärt-och kärlcentrum i Södertälje får läggas ned.

För att ha tillgång till specialistvård kommer många nu behöva ta sig in till Stockholm för att få vård och efter kritiken kom landstinget i måndags med ett besked för Södertälje.

Vann inte upphandlingen

Beskedet är att primärvården ska stärkas med en kardiolog, som ska finnas tillgänglig på två vårdcentraler.

– Tyvärr vann inte hjärt-och kärlcentrum den upphandlingen, utan det är tre andra aktörer som kommer att bedriva den här hjärtsjukvården. Men det finns fortsatt hjärtsjukvård på Södertälje sjukhus och vi förstärker nu primärvården med en extra kardiologisk tjänst.

– En kardiolog som kommer att verka på Tallhöjden och Luna vårdcentral, säger Ella Bohlin (kd), barn-och äldrelandstingsråd.

”Ojämlik vård”

Men på hjärt-och kärlcentrum i Södertälje är man fortsatt oroad för de geografiska förutsättningarna för en jämlik vård.

– Det här handlar i stort om att hjärtsjukvården är ojämlik om man jämför norr- och söderort, säger Aida Hot-Bjelak som är verksamhetschef på hjärt- och kärlcentrum.

Enligt landstingsrådet kan verksamheten få fortsätta, men i en annan form.

Aida Hot-Bjelak:

– De kommer inte att få träffa en doktor som förklarar vad de lider av och varför de har ont i bröstet. I det här konkreta fallet kommer de att behöva åka till Stockholm eller Handen för att få förklarat vad bilderna och kurvorna visar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer