Per Mjörnheim, allmänläkare i Ronna. Foto: SVT

Vårdcentralerna i brev till politikerna: Ändra beslutet

Publicerad

Patienter med hjärt- och kärlbesvär som sökt sig till Ronna vårdcentral, har ofta skickats vidare till specialistmottagningen hjärt-och kärlcentrum vid Södertälje centrum. Men när den nu stänger är läkarna i Ronna oroliga.
Dels för att deras patienter kommer att behöva resa långt och dels för att den nya situationen kan leda till sämre vård.

Så gott som daligen tar allmänläkaren Per Mjörnheim och hans kollegor emot patienter med hjärt- och kärlbesvär. Mycket kan de göra men specialistläkare inom hjärt-och kärlvård är de inte.

Därför remitteras många patienter till hjärt-och kärlcentrum på Nygatan.

– De kan ju det här med avancerade rytmrubbningar, hjärtsvikt, kärlkramp och hjärtinfarktsvård, säger Per Mjörnheim.

Stänger efter 30 år

Men avtalet mellan landstinget och specialistmottagningen kommer inte att förlängas, så mottagningen stänger nu efter 30 år i drift.

Och plötsligt fick Ronna vårdcentral höra att de själva skulle ta hand om patienterna – som de vanligen skickar vidare.

– Varför skulle vi ta hand om dem som vi har remitterat? Vi kan inte ta på oss ett ansvar som inte går att realisera så därför måste vi reagera och påtala att det här inte kommer att fungera.

Brev till politikerna

Cheferna för vårdcentralerna i Södertälje, Järna och Nykvarn skrivit ett brev till politikerna för att försöka få dem att ångra sig.  

– Alltid när det görs organisatoriska förändringar så är det som att man tror att det handlar om en industri där man bara byter komponenter. Men det handlar om relationer och kontinuitet.

– Mycket säkert kommer många patienter fara illa.

Ta sig till Handen

I den nya upphandlingen saknades krav på geografiskt läge, så framöver får många svårt sjuka från söderort bege sig in till Stockholm eller Handen för att få hjärt-och kärlvård.

– Jag förstår inte riktigt det. Då kunde man ha sagt att de kunde åka till Lycksele lika gärna om man ska vara drastisk. Självklart betyder närheten någonting.

Ella Bohlin (kd) är barn-och landstingsråd och hon tror på förändringen.

Landstinget har bland annat meddelat att de kommer att erbjuda en kardiolog som ska ta emot patienter på vårdcentralerna i Södertälje. Men det räcker inte, menar Per Mjörnheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer