Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rektor Anna Heikman berätta om hur frånvaron sett ut på Fornbackaskolan i klippet. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Många skolbarn hemma sjuka i Södertälje: ”Infektionssjukdomar boomar”

Publicerad

Frånvaron på grund av sjukdom på grundskolorna i Södertälje ligger på högre nivåer än förra året. Det här enligt siffror från Södertälje kommun. På Fornbackaskolan har de en något lägre frånvaro men man har märkt av att fler har blivit förkylda tidigare jämfört med andra år.

– Om det finns behov av att ha digitala lektioner på grund av hög frånvaro så kommer vi absolut ordna det, säger Anna Heikman, rektor på Fornbackaskolan.

Under vecka 37 i år låg den anmälda frånvaron totalt sett i kommunen på 13 procent vilket kan jämföras med 2020 då nivån var 11 procent. Under 2019 låg den registrerade frånvaron på sex procent av alla elever på de kommunala skolorna.

– Det vi kan se är att andra infektionssjukdomar boomar. Vi får signaler om att det är fler som är magsjuka och är förkylda än för ett år sedan, säger Jenny Stanser, grundskolechef i Södertälje kommun.

Hör rektorn på Fornbackaskolan berätta om hur eleverna påverkas av frånvaron i videon ovan.

Nykvarns kommun:

I Nykvarn var frånvaron under vecka 37 år 2020 nio procent jämfört med 2021 där den låg på elva procent. Innan pandemin låg frånvaron generellt på runt sju procent. I kommunens låg- och mellanstadieskolor ligger frånvaron på jämna nivåer, men det är lite högre frånvaro på kommunens högstadieskola.

Salems kommun:

I Salem märkte de av hög frånvaro på grund av sjukdom ungefär två veckor efter terminstart i höst. Men den senaste tiden har det gått tillbaka till lägre nivåer med ungefär 20-35 sjukanmälda elever varje dag per skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet