Här visar kökschef Catrin Nilsson hur kökssvinnet på förskolorna ökade i början av coronapandemin. Foto: Maja Flygt/SVT

Mer mat hamnade i soporna när viruset slog till

Uppdaterad
Publicerad

Det blev mer mat i soporna när coronapandemin började i Södertälje. I förskolorna låg frånvaron på 71 procent i mars förra året, något som tvingade köken att snabbt försöka ställa om.

– Det svåraste har varit att inte veta hur många som ska ha mat från dag till dag. Man kunde till exempel inom förskolan skicka hem barn innan lunchen under en period, säger Catrin Nilsson, kökschef i Södertälje kommun.

I Södertälje kommun har skolköken länge arbetat med att försöka minska matsvinnet. Därför rapporterar de flesta skolor och förskolor in hur mycket mat som slängs.

Skolmat under pandemin

Tydligast bland förskolorna

Coronaeffekten ser liknande ut i verksamheterna, men tydligast syns skillnaden bland förskolorna under 2020. När man i mars började räkna in frånvaron på förskolorna ökade svinnet till i genomsnitt 26 gram kökssvinn per gäst om dagen. I februari låg motsvarande siffran på 11 gram kökssvinn per gäst om dagen.

Starta videon för att se mer om varför matsvinnet ökade när pandemin började.

Köksvinn 2020

Kökssvinn per gäst/dag i kommunens förskolor

(gram)

Januari: 11,5

Februari: 11

Mars: 26

April: 18

Maj: 11

September: 12

Oktober: 12,5

November: 13

december: 13

Källa: Södertälje kommun

*Siffrorna visar det genomsnittliga köksvinnet för samtliga förskolor. En del förskolor har inte registrerat matssvinn varje månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat under pandemin

Mer i ämnet