Foto: Skärmdump från Youtube

Nazister brände prideflaggorna i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Det var nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som stal flaggor under Stockholms pridevecka. I ett youtubeklipp syns tydligt hur man halar ner flaggor i Södertälje och sedan bränner dem.

Under prideveckan i slutet på juli stals de regnbågsfärgade flaggorna vid två tillfällen utanför Södertälje stadshus.

– Det måste vara någon som inte tycker om vad vi står för som har gjort det här, sade Anthony Kearney på Södertälje kommuns servicenhet redan på morgonen den 26 juli.

Nog verkar det som att så var fallet. Och desto fler flaggor stals under veckan i och omkring Södertälje.

Nu har den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen lagt upp ett klipp på youtube där de tar ansvar för stölderna.

Brände flaggorna

De kallar sig för Kampgrupp 103 och visar en video där de säger sig vara ute på ”flaggjakt” i Södertälje. Totalt ska ett tjugotal flaggor ha stulits, enligt vad som står på gruppens hemsida.

I slutet på klippet ser man hur samtliga flaggor har vecklats ut på rad i ett ensligt område. Och sedan har man satt fyr på flaggorna.

Hejades på

Kommentarer på youtube var mestadels positiva till stölderna. En person skrev ”vad vackert den där pedofilflaggan brann”.

En annan skrev ”Bra jobbat gubbar, för övrigt ville inte like:a videon för den hade redan 88 tummar upp”, och refererade till att siffran 88 i högerextrema kretsar står för ”heil Hitler”.

Södertälje kommun har polisanmält händelserna. SVT har sökt Nordiska motståndsrörelsen utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.