Foto: Polisen/Privat

Hunden Riley hemma igen

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Riley är återfunnen efter att ha varit bortsprungen sedan i söndags då hon och matten Linda Carlsson ska ha attackerats av en grupp unga män som kastade smällare.

Efter nästan fem dygn ute i snö, mörker och kyla återförenades hunden Riley med matten Linda Carlsson. Detta efter en stor sökinsats som sträckt sig över flera dagar.

– Det är en enorm lättnad att hon är tillbaka hos oss och jag är så glad, berättar en märkbart rörd Linda Carlsson.

Flydde efter attack med smällare

Riley hade varit försvunnen sedan söndagen, då hon och Linda Carlsson var ute på en kvällspromenad i Fornhöjden. Enligt matten ska ett gäng unga killar attackerat dem med smällare.

– När vi promenerade förbi Fornhöjden centrum så började de kasta smällare – de ville träffa oss och smällarna landade bara någon meter bort. När jag försökte fly så ramlade jag och tappade Riley, och hon var livrädd och bara sprang, säger Linda Carlsson.

Efter det inleddes ett omfattande sökande som har pågått för fullt fram till fredag eftermiddag då hon hittades.

Sökande som engagerat

I så väl lokala facebook-grupper som nationellt var det många som hade engagerat sig i att Riley skulle få komma hem. Ett sökteam, bland annat bestående av hundföraren Christoffer Åkesson och sökhunden Mimmi, kom upp från Malmö för att hjälpa till – och deras hjälp var avgörande för att Riley skulle hittas.

– Christoffer har varit till väldigt stor hjälp och hans hund Mimmi spårade ju Riley direkt, berättar Linda Carlsson.

Tillbaks till slut

Efter sökandet avslutades återvände Linda, Riley och sökteamet till det hotell där man haft sitt provisoriska högkvarter för att tacka alla som deltagit i sökinsatsen.

– Jag är väldigt glad och vill verkligen tacka alla som hjälpt oss att få tillbaka Riley – från dem som satt upp lappar, lånat ut sina bilar och hjälpt till i sökandet, tack, säger Linda Carlsson.

Men till de ungdomar som kastade smällarna i Gärtuna har hon inga tack till övers:

– Jag tänkte att jag kanske aldrig får hem Riley igen, och då är det ju deras fel – hade dom inte hållit på att kasta mot oss så hade hon ju varit här hos mig. Jag tog hem henne från Rumänien där hon vuxit upp på gatan och jag tänkte ju att hon ska aldrig behöva gå igenom det här igen – det är så onödigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smällare och bangers i Södertälje

Mer i ämnet