Simon Safari, ordförande hyresgästföreningen Stockholm, menar att hyresgäster måste få inflytande i hur renoveringar går till. Foto: SVT

Hyresgästföreningen om Hemblas kritiserade renoveringar: ”Inte schysst”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresvärden Hembla får kritik från sina hyresgäster i Ronna. Boende som SVT pratat med menar att bolaget utför oönskade totalrenoveringar på lägenheterna och sedan sätter en alldeles för dyr hyra på bostaden. Även FN har kritiserat bolagets sätt att höja hyrorna på, de menar att hyresvärden bryter mot mänskliga rättigheter.

Flera hyresgäster som SVT har pratat med i Ronna berättar att Hembla utför oönskade totalrenoveringar av bostaden där hyresgästen inte har möjlighet att påverka varken renoveringen eller hyran. Enligt flera boende i området ska det även förekomma störande renoveringar under kvällar och helger.

FN har även varnat regeringen för hyresvärden. De menar att Hembla bryter mot de mänskliga rättigheterna när de höjer hyrorna såpass mycket att de boende inte har råd att bo kvar där.

Miljonprogrammet

Hyresgästföreningen: Hembla har satt det i system

Rinne Iderborn, förhandlingsledare på hyresgästföreningen i Södertälje, säger att Hembla har satt i system att de renoverar upp lägenheter så fort de blir tomma för att sedan höja hyran. Om en hyresgäst vill få sin lägenhet renoverad får gästen istället flytta till en annan lägenhet, alternativt bo kvar i lägenheten och få den underhållen med enklare åtgärder. 

– Jag tycker att ambitionerna som Hembla har, att rusta upp och snygga till området, är goda. Men sättet det gör det på är inte schysst, säger Rinne Iderborn.

Hembla: Frivilligt att renovera

I ett mail svarar tillförordnad kommunikationschef för Hembla, Jonatan Öhman, att det är frivilligt att få sin lägenhet renoverad, och att flytta till en renoverad lägenhet är ett erbjudande. Bor man i en orenoverad lägenhet kan man välja att bo kvar där med bibehållen hyresnivå. Vad gäller renovering av enskilda rum görs en bedömning från fall till fall. När det gäller störande renovering så ska det inte få förekomma under vardagskvällar eller helger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet

Mer i ämnet