Foto: SVT

Ingen rättspsykiatrisk undersökning före eventuellt åtal i Lugnetfallet

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre man som misstänks för att ha misshandlat sex medboende och hotat personal på äldreboendet Lugnet i Nykvarn får inte genomgå en rättspsykiatrisk undersökning före eventuellt åtal väcks.
– Vi kommer i stället engagera en professor som ska göra ett utlåtande, säger polisens förundersökningsledare Johan Allard.

Det var i slutet av oktober som en man i 80-årsåldern greps och senare häktades efter att han ska ha hotat två personer i personalen och misshandlat sex medboende på Lugnets äldreboende. Två veckor senare släpptes han ur häktet men han är fortfarande misstänkt för brott.

”Målsägare som knappt minns vad som hänt”

I december bestämde sig åklagaren för att ansöka om att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan ett eventuellt åtal och rättegång kan bli aktuellt.

– Det känns som bästa vägen att gå vidare nu. Vi har målsägare som knappt minns vad som hänt och en misstänkt som inte alls vet vad han har gjort, sade polisens förundersökningsledare Johan Allard till SVT då.

Avslag i rätten – professor tas in i stället

Men nu har rätten alltså avslagit åklagarens ansökan och väljer den vanliga gången med att rättspsykiatrisk eventuell undersökning görs efter rättegång och domslut.

– Förundersökningen fortgår nu och jag måste ta ställning till om det ska bli åtal eller inte, säger Sara Friedman.

I stället kommer man nu ta in en expert som ska ge ett utlåtande till förundersökningen.

– Jag har engagerat en professor som ska uttala sig generellt om demens som underlag till åklagarens beslut, säger förundersökningsledare Johan Allard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer