Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör personalens vittnesmål efter den kaotiska veckan på Tysslinge där polisen tillkallades fyra gånger när ungdomarna gjorde upplopp. Foto: SVT

Inifrån Sis-hemmet: ”En tidsfråga innan någon dödas”

Uppdaterad
Publicerad

Våldet och hoten fortsätter att öka på Sis-hemmet Tysslinge. Under hösten har flera olika myndigheter gjort inspektioner på hemmet.

– Vi ser ett mer planerat och utstuderat våld nu, säger Frida Strandberg Landin, ordförande för fackförbundets Seko:s Sis-avdelning.

Under en och samma vecka larmades polisen fyra gånger till Sis-hemmet Tysslinge i Södertälje när upploppsliknande situationer uppstod. Kort därefter valde IVO, inspektionen för vård och omsorg, att genomföra en inspektion efter att en av poliserna anmält händelserna till IVO.

Tysslinges institutionschef Mikael Skaldeman vill inte medverka i en intervju innan IVO kommit med sitt utlåtande men flera åtgärder har redan vidtagits efter att Arbetsmiljöverket tidigare i år pekat på flera brister.

JO gjorde oanmält besök

Även JO, justitieombudsmännen, gjorde i oktober i år en oanmäld Opcat-inspektion där ett beslut väntas de kommande månaderna.

Sedan Tysslinge öppnade 2016 har anmälningarna om hot och våld ökat kraftigt och facket vittnar om ett betydligt mer utstuderat våld än tidigare.

Se videon ovan för att höra vittnesmål från anställda och se ungdomars egna bilder inifrån Sis-hemmen.

fakta: opcat-inspektion

Hos JO finns en särskild enhet, Opcat-enheten, som regelbundet inspekterar platser där människor hålls frihetsberövade. Syftet är att förebygga grym, omänsklig, eller annan förnedrande behandling eller bestraffning av människor som hålls frihetsberövade.

Källa: JO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.