Pontus Westlund och Emil Skoglund fick inte fortsatt anställning på Södertörns brandförsvarsförbund. Foto: TT/privat

JO riktar skarp kritik mot Södertörns brandförsvarsförbund

Publicerad

I ett öppet brev hösten 2014 kritiserade brandmännen Pontus Westlund och Emil Skoglund bland annat förbundets rekryteringskampanj. När förbundet sedan skulle rekrytera sommarpersonal blev de båda utan jobb. Därför riktar nu Justitieombudsmannen, JO, skarp kritik mot Södertörns brandförsvarsförbund.

– Vi kan läsa i JO:s utlåtande att det här är ett gott exempel på hur man som offentligt anställd ska kunna nyttja yttrande- och meddelarfriheten. Och det är då Södertörn väljer att bestraffa oss, säger Emil Skoglund, brandman.

När de publicerade sitt brev på nyheter24 var ingen av dem fastanställda, men hade vikarietjänster och vid beslutet timanställning som brandmän, men när det sedan var dags att rekrytera sommarpersonal blev båda utan jobb.

– Vi upptäckte att man från deras sida kritiserade vårt sätt att jobba och det vi står för som organisation. Jag upplevde att det var ifrågasättande av det, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef.

Kränkning av yttrande- och meddelarfrihet

Nu får brandchefen och organisationen hård kritik från JO som menar att agerandet och konsekvenserna är en allvarlig kränkning av yttrande- och meddelarfriheten.

– Jag tycker inte det är roligt att vi som organisation och även jag personligen drabbas av kritik, så vi borde ha hanterat det här på ett annat sätt, säger Lars-Göran Uddholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer