Elisabeth Linde är diakon i Svenska kyrkan i Södertälje. Foto: SVT

Inget härbärge för EU-migranter i Södertälje i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Det härbärge som har funnits vintertid för de hemlösa EU-migranterna i Södertälje läggs ner. Verksamheten har inte fungerat som de ansvariga hade hoppats på, och i nuläget har de inga planer på att öppna härbärget igen.

Hösten 2015 gick kommunen och flera lokala kyrkor samman för att starta en helt ny verksamhet: Ett vinterhärbärge för EU-migranter i Södertälje. Öppnandet av härbärget fick dock skjutas upp på grund av brist på volontärer. 

Under förra vintern öppnades härbärget också senare än planerat fast på grund av ekonomiska problem. Då stod Svenska kyrkan ensam som värd för härbärget med ekonomiskt bidrag från kommunen och de menar att det som framförallt inte fungerade var lokalen som bland annat var för liten.

Flera personer portades

Ett högt tryck på härbärget ledde till stök vid sänggåendet och att flera personer portades.

– Då blev det ännu mer uppenbart att lokalen är för liten, ligger fel till och det stärkte vårt beslut som vi väl hade på gång redan innan, säger Elisabeth Linde som är diakon i Svenska kyrkan i Södertälje.

Inga planer på att öppna igen

Elisabeth Linde säger att de ändå försökte i två år med härbärget men att de till sist fick ge upp.

– Kan vi inte erbjuda något som är vettigt och bra, nej men då får vi lägga ner istället, säger Elisabeth Linde.

Tittar ni på möjligheten att i framtiden kunna öppna igen?

– Nej, inte ensamma men om någon annan kommer med ett bra förslag och säger ”hej ni kan få vara här” då kanske vi funderar på hur vi skulle kunna hjälpa till i den situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.