Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Adel Mardo som driver Saltskogs spel och livs uppskattar att övervakningskamerorna nu äntligen kommer upp. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Klartecken för trygghetskamerorna – ”Det blir säkrare för alla”

Publicerad

Nu ska 30-talet övervakningskameror till slut sättas upp på strategiska platser i Södertälje. Detta efter att det tagit större delen av 2019 att bestämma vem inom polismyndigheten som ska stå på avtalet.
– Det här har varit en extrem långbänk, säger kommunpolis Mikael Alfredsson.

Från början var planen att de skulle upp under hösten 2017. Men de 30-tal övervakningskameror, eller trygghetskameror som de också kallas, har gång på gång blivit försenade. Enligt Södertäljepolisen har intern byråkrati varit orsaken till den senaste förseningen.

Man har helt enkelt inte kunnat bestämma sig för vem inom polisen som ska stå på avtalet som skickas ut till fastighetsägarna för platserna där kamerorna ska monteras. Ett beslut som man enligt Södertäljepolisen har arbetat med internt under stora delar av 2019.

– Det här har varit en extrem långbänk som tagit nästan hela det här året, vilket varit frustrerande, säger kommunpolis Mikael Alfredsson som beklagar att Södertälje blivit lidande av byråkratin.

Skickas till fastighetsägarna

Men nu är det alltså klart att ett 30-tal kameror kommer att monteras upp på strategiska platser inom kort. 

– Nu har vi ett nyttjandeavtal påskrivet som ska skickas ut och godkännas av fastighetsägarna. Därefter kan kamerorna sättas upp, säger Alfredsson.

Vem var det som till slut fick stå på avtalet?

– Det är någon på IT-avdelningen.

Kommunen: ”Har tagit lite för lång tid”

Cirka en tredjedel av kamerorna ska upp på platser som ägs av Telge Fastigheter eller Telge Bostäder. Och där är all förberedande teknik redan på plats. 

– På kommunala fastigheter har vi dragit fiber och kablage. Det är redan gjort, allt är förberett, säger kommunens säkerhetssamordnare Michael McCartny.

Det har ändå tagit två år. Är det ok? 

– Nja, det har tagit lite för lång tid. Men det har varit väldigt svåra tekniska utmaningar. Det är system som möter system. Den tekniska biten har varit väldigt komplicerad så jag har förståelse för det, men det har tagit lite väl lång tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer