En förvaltningschef i Salems kommun har köpt in tjänster från ett företag där hon är verksam. Foto: SVT

Kommun köpte tjänster av företag där förvaltningschef är engagerad

Uppdaterad
Publicerad

Salems kommun har köpt in tjänster för över 90.000 kronor samtidigt som en förvaltningschef i kommunen sitter i ledningsgruppen för organisationen som tar fram tjänsten, skriver tidningen Mitt i. Detta kan klassas som otillåten bisyssla.

Den aktuella tjänsten är ett intranät med bland annat forskningsrapporter, avhandlingar och information från Skolverket. Salem har tecknat ett abonnemang för rektorer och lärare som sträcker sig över 18 månader och som kostar 62.000 kronor, skriver Mitt i.

Sitter på två stolar

Den som har köpt in tjänsten är förvaltningschef i kommunen och sitter samtidigt med i den ledningsgruppen som tar fram tjänsten som förmedlats av företaget. Någon upphandling ska inte ha genomförts.

Utöver intranätstjänsten ska skolledare i Salem också nyligen ha varit på en konferens som ordnats av företaget där förvaltningschefen är engagerad. För detta ska kommunen ha betalat drygt 29.000 kronor.

Kan vara otillåten bisyssla

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Han säger till Mitt i att det kan röra sig om en otillåten bisyssla.

– Om hon sitter i en position där hon köper in tjänster så finns det risk att det inte blir lika behandling vid en upphandling. Det blir en väldigt konstig sits att köpa en tjänst från ett företag där man är delaktig, säger Olle Lundin till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer