Södertälje svarar på Konkurrensverkets granskning Foto: SVT

Kommunen: Festivalpengarna är bidrag – svarar på Konkurrensverkets granskning

Uppdaterad
Publicerad

Det är skillnad på beställning och bidrag. Det menar Södertälje kommun vars miljonflöde till Södertälje city granskas av Konkurrensverket.

Föreningen Södertälje city fick drygt 7 miljoner kronor av kommunen under förra året. Över hälften av summan ingår i Konkurrensverkets granskning av kommunens utbetalningar till bland annat Södertäljefestivalen.

I sitt svar till Konkurrensverket skriver kommunen att ”Gränsdragningen mellan en upphandlingssituation och en bidragssituation är inte alltid klar”, men att det i det här fallet handlar om pengar utan krav på motprestation.

Festivalen ingen beställning från kommunen

Till exempel menar kommunen att centrumföreningen får bidrag för att arbeta för att göra stadskärnan mer attraktiv och att bland annat Södertäljefestivalen haft en sådan effekt.

Enligt kommunen handlar det alltså inte om att evenemang som Södertäljefestivalen ska behöva upphandlas – eftersom att de aldrig handlat om en beställning från kommunen.

”Det är Södertälje kommuns inställning att de utbetalningar som skett till Södertälje City Ekonomiskförening utgör bidragsgivning”, sammanfattar kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.