Konkurrensverket har beslutat att avskriva utredningen om Södertälje kommun. Foto: TT/SVT

Festivalutredning läggs ner – prioriteras bort

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket har nu beslutat att lägga ner utredningen om huruvida Södertälje kommun har brutit mot lagen om offentlig upphandling. Orsaken är att de prioriterar bort ärendet.

Det var i tidigare i år som Konkurrensverket beslutade att granska en utebliven upphandling i samband med Södertäljefestivalen. Det handlar om ett miljonbelopp som ska ha gått till föreningen Södertälje City i samband med Södertäljefestivalen.

Konkurrensverket har tipsats om att kommunen köpte tjänster av föreningen för bland annat konsertarrangemang, renhållning och trygghetsarbete – utan att summan har upphandlats. Detta trots att lagen kräver upphandlingar för så stora summor.

Södertälje kommun har å sin sida argumenterat för att utbetalningarna till föreningen är bidrag, och inte köp av tjänster.

Tar inte ställning i sakfrågan

I beslutet poängterar myndigheten att de inte tar ställning till frågan om kommunens agerande är tillåtet eller inte.

De skriver helt enkelt att det inte är värt att utreda frågan vidare. Bristerna som de skulle utreda motsvarar inte den arbetsinsats som verket skulle behöva sätta in för att slå fast om kommunen brutit mot lagen.

SVT har sökt Konkurrensverket som inte vill svara på fler frågor utan hänvisar till beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.