Södertälje kommun beslutade i juni att sparka den tjänsteman som dömdes för mutbrott tidigare i år – nu kräver mannen att avskedet ogiltigförklaras. Foto: TT

Kommuntjänsteman sparkad efter mutdom: ”Agerandet är olämpligt och omdömeslöst”

Uppdaterad
Publicerad

En tjänsteman har nu avskedats av Södertäljes kommun efter att han dömdes till böter för mutbrott i april. Motiveringen bakom beslutet är att förtroendet tog för mycket skada.

Kommuntjänstemannen greps i juni förra året misstänkt för mutbrott och var länge avstängd från sitt arbete. Domen är en del av utredningen i fastighetshärvan som har kopplingar till Södertälje.

Nu har Södertälje kommun beslutat att sparka mannen, vilket LT var först med att rapportera.

– Vi har bedömt förtroendefrågan, det vill säga huruvida misstanke om brott, brottsutredning, åtal, rättegång, domslut i tingsrätten, har påverkat arbetsgivarens förtroende för medarbetaren eller ej. Och vi konstaterar att förtroendet har påverkats, skriver Andreas Klingström, samhällsbyggnadsdirektör, tillika mannens förra chef, till SVT.

Med tanke på att hovrätten ska ta upp fallet, hur tänker ni med att ta beslutet innan domen?

– Även om hovrätten så småningom skulle döma på annat sätt än tingsrätten, så är förtroendefrågan för arbetsgivarens del redan utredd och klar.

”Omdömeslöst”

SVT har begärt ut den skriftliga grunden för uppsägningen, signerat Andreas Klingström, och där står:

”Sammanfattningsvis finner arbetsgivaren att NN genom sitt agerande har förbrukat det förtroende som arbetsgivaren måste ha för en medarbetare. Förmånerna och riskerna för relationernas inverkan på tjänsteutövningen har varit otillbörliga.”

Klingström skriver vidare:

”NN har missbrukat sin ställning. Agerandet är utifrån arbetsgivarens utgångspunkt att betraktas som olämpligt och omdömeslöst samt därtill brottsligt”

Den dömda mannen kommer varken få skadestånd eller avgångsvederlag utbetalt, uppger kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.