Tora är en av fyra ansvariga för utställningen. Foto: Lisa Liljefors/Tora Schultz Larsen

Konstutställning på Uttran – ”När sjön fryser till is blir den en mötesplats”

Uppdaterad
Publicerad

26 konstnärer från sex europeiska länder har samlat sina verk för en utställning på sjön Uttran. Initiativet kommer från fyra danskar som studerar på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

– Vi försöker konstant hitta spännande platser att visa upp konst på men det är svårt och dyrt här i Stockholm, säger Tora Schultz Larsen, en av de fyra producenterna för utställningen.

Vill utmana strukturerna i konstvärlden

Tora menar att Stockholm domineras av kommersiella gallerier och stora konstinstitut, och att det är ett fokus på etablerade konstscener. Utställningen på sjön Uttran är ett försök att utmana dessa strukturer.

– Vi började prata om Uttran och dess karaktär, att den ju förändrar uttryck när den fryser. Det blir ett nytt space med mer trafik, en scen som uppstår och blir tillgänglig för fler, säger Tora Schultz Larsen.

Foto: Lisa Liljefors/Tora Schultz Larsen

Utställningen består av konstverk av 26 olika konstnärer som kommer ifrån Sverige, Norge, Danmark, Frankrike, Tyskland och Spanien.

– Vi bjöd in konstnärer som vi trodde skulle kunna matcha varandra i sin konst och som fungerar ihop rent estetiskt.

Konstverk av Erik Thörnqvist. Foto: Lisa Liljefors

Arbetade fram konsten direkt på isen

Konsten består av skulpturer i olika material och det finns även en videoinstallation på isen och ett ljudverk i en bastu på land.

– De fick fria händer att utforma sina konstverk. Några valde att bygga det mesta på land för att sen göra klart på isen, medan andra valde att arbeta fram sina skulpturer direkt på sjön, säger Tora Schultz Larsen.

Utställningen på Uttran

När: Utställningen går att besöka fram till klockan 17.00 på söndag 18 februari.

Var: Sjön Uttran, i slutet av Fiskaruddsvägen i Rönninge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.