Foto: SVT

Köp av tomter i Glasberga ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Köpen av tomter i ett område vid Glasberga gård ifrågasätts. Bolaget som skulle ha exploaterat området har gått i konkurs, och det saknas pengar – trots att köpen har registrerats.

Det rör sig om ett tjugotal fastighetsägare som alla är släkt eller vänner med konkursbolagets representant.

De är alla släkt och vänner till det konkursade bolaget Slottsbackens företrädare och har fått fastigheter överförda till sig. Men ingen kan bevisa att de har betalat hela köpeskillingen som står i köpebreven. Nu kräver konkursförvaltaren bevis.

Uppgifter går isär

Det var när kommunen krävde fastighetsbolaget Slottsbacken AB på 12 miljoner kronor för att ha byggt anslutningsvägar och fjärrvärme till tomterna som pengakontroversen uppdagades.

Den 52-åriga bolagsföreträdaren för Slottsbacken uppgav då att han inte hade fått in tillräckligt med pengar från fastighetsägarna, men hans uppgifter motsades av köpebreven registrerade hos Lantmäteriet.

– Jag har bett fastighetsägarna nu under flera månader att visa på att pengar har förts över till bolaget. Vissa hävdar att de har betalat, andra säger att de har en överenskommelse om nedsatt pris, men vi har inte hittat några bevis om avtal eller att fullständig betalning skett, säger konkursförvaltaren Andreas Nordberg.

Pengar saknas

Enligt Nordberg går det att se att ägandet av fastigheterna förts över från bolaget till fastighetsägarna eftersom köpebrev har lämnats in till inskrivningsmyndigheten på Lantmäteriet. Det är bara det att en stor del av pengarna saknas.

Tjugoen fastigheter har överlåtits av fastighetsbolaget Slottsbacken till vänner och släkt. Ytterligare tjugoen fastigheter har överlåtits till två bolag, där ett av bolagen drivs av företagaren som utsattes för bombattentat på Täppgatan.

Fastighetsägarna vägrar att betala och hänvisar till köpebreven. Men deras uppgifter motsägs dock av den person från Slottsbacken vars namnteckning står på köpebreven eftersom denne hävdar att namnteckningarna har förfalskats. Han har också lämnat styrelsen för bolaget, enligt Länstidningen, Södertälje.

Kan gå till domstol

Om inga bevis på att betalning har skett kan visas upp hotas fastighetsägarna av långdragna tvisteförhandlingar i domstol, som i värsta fall kan sluta med att fastigheterna då blir en del av konkursboet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande vad det gäller fastighetsaffärer i den här skalan. Om betalning har skett borde det vara enkelt för fastighetsägarna att bevisa det, säger Andreas Nordberg.

Den 52-åriga företagaren är dessutom under utredning för fler konkurser och utreds just nu av Ekobrottsmyndigheten för bokföringsbrott.

Fastighetsägarna kommer också åka på att betala anslutningsavgifter på mellan 300,000 – 480,000 kronor som kommunen kräver. Detta trots att Slottsbacken enligt uppgifter hade lovat dem att den avgiften ingick i köppriset.

Hur det än går i eventuella domstolstvister så kommer inte konkursen att belasta kommunen eftersom investmentbolaget Kvalitena i ett tidigare skede har gått in som borgenär.

*SVT Nyheter Södertälje har sökt företrädare för konkursbolaget idag utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.