Patriarken Mor Ignatius Aphrem och en av de nu avstängda biskoparna Hazail Soumi. Foto: SVT

Biskopar som kritiserade patriarken stängs av

Två av de biskopar som i februari krävde patriarkens avgång i ett öppet brev stängs nu av. De övriga fyra som stod bakom brevet uppmanas skriva under en ursäkt.

I slutet av förra veckan höll den syrisk-ortodoxa kyrkan ett extrainsatt möte i Libanon. Där fattades beslut om att två av de biskopar, som i februari i ett öppet brev kritiserade patriarken Mor Ignatius Aphrem och krävde hans avgång, nu stängs av från sina prästuppdrag. Det handlar om biskoparna Matta Roham och Hazail Soumi.

Uppmanas till ursäkt

De övriga fyra biskoparna som stod bakom brevet fick i samband med kyrkomötet besked om att de har fram till slutet av april på sig att skriva under en ursäkt som kyrkoledningen har formulerat. Om de inte skriver på får patriarken frihet att fatta beslut om deras framtid i kyrkan.

Lokalt stöd för patriarken

Biskoparna Benjamin Atas och Ablahad Gallo Shabo som har sina säten i Södertälje närvarade båda vid kyrkomötet i Libanon. De har sedan inledningen av konflikten stöttat patriarken.

SVT har under måndagen sökt Södertäljebiskoparna, samt det syrisk-ortodoxa patriarkatets huvudkontor i Damaskus för en kommentar till besluten, men utan resultat.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

Mer i ämnet