Syrisk-ortodoxa kyrkans ledare, patriark Mor Ignatius Aphrem, på besök i Södertälje. Foto: Linda Asmar

Patriarken accepterar biskoparnas ursäkt

Publicerad

Konflikten inom den syrisk-ortodoxa kyrkan, där sex biskopar tidigare krävt patriarkens avgång, har tagit en ny vändning. Fyra av biskoparna backar nu från sina uttalanden.

Det var i februari som sex biskopar från olika länder gick ut och öppet kritiserade den världsomspännande syrisk-ortodoxa kyrkans högsta ledare, patriark Mor Ignatius Aphrem.

Under ett besök i Södertälje förklarade Hazail Soumi, biskop i Belgien, Frankrike och Luxemburg, och den som gått i bräschen för kritiken, att de tyckte att patriarken begått allvarliga övertramp då han bland annat höjt koranen mot pannan under ett officiellt moskébesök.

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

– Det är inte är okej att pussa boken, vi måste försvara vår tro, sa Hazail Soumi till SVT Nyheter Södertälje då.

Uteslöt kritiska biskopar

Patriarken svarade:

– För det första har gud lärt oss att älska alla människor. För det andra, att höja koranen betyder inte att patriarken tror på den, självklart inte. Det var ett svepskäl för att kritisera mig.

Foto: Syriacpatriarchate.org

Under ett extrainsatt kyrkomöte i Libanon i mars samlades en majoritet av den syrisk-ortodoxa kyrkans biskopar och beslutade att utesluta två av de sex kritiska biskoparna, Hazail Soumi och Matta Roham. Med på mötet var bland annat biskoparna Ablahad Gallo Shabo och Benjamin Atas som har sina säten i Södertälje.

Godtar ursäkt

Samtidigt fick de övriga biskoparna en tidsfrist fram till sista april för att kunna komma in med en ursäkt till kyrkans överhuvud.

I fredags gick de fyra biskoparna ut i en skrivelse där de förklarade att de backar från sina uttalanden och ångrar sitt tidigare agerande. Och nu meddelar patriarken på sin officiella Facebook-sida att han accepterar ursäkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

Mer i ämnet