Mor Ignatius Aphrem besökte Södertälje i maj 2015. Foto: SVT

Patriarkens svar: Ursäkten räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Biskoparnas ursäkt till patriarken såg ut att lösa den infekterade konflikten inom den syrisk-ortodoxa kyrkan. Men nu svarar kyrkans överhuvud att ursäkten inte är nog.

SVT Nyheter Södertälje har tidigare berättat om den den infekterade striden inom den världsomspännande syrisk-ortodoxa kyrkan, som bland annat har starka fästen i Södertälje med omnejd.

Nu svarar patriark Ignatius Afrem II att han inte godtar biskoparnas ursäkt. Efter ett möte med 18 biskopar i Libanon i torsdags publicerade patriarkatets syrisk-ortodoxa biskopssynod ett uttalande i sociala medier:

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

”The act of the bishops ”does not reflect true repentance nor does it constitute a clear and explicit apology for all the offenses they committed”.

Krav på avgång

Konflikten inleddes av att en rad biskopar, från USA till Australien, undertecknade ett brev där de kräver patriarkens avgång. Skälen de anger är att kyrkans högsta andliga ledare har grabbat åt sig för mycket makt och inte längre rådgör med andra.

De anklagar honom också för att ha övergivit den ortodoxa läran eftersom han i en kyrka i den syriska staden Aleppo ska ha höjt Koranen mot sin panna.

”Ett svepskäl”

Mor Ignatius Aphrem, den syrisk-ortodoxa kyrkans överhuvud med säte i Damaskus i Syrien, har hållit låg profil de senaste dagarna. Men under en predikan valde han till slut att svara på kritiken som framförts mot honom:

– Det var ett svepskäl för att kritisera mig, säger den syrisk-ortodoxa patriarken som nu svarar på varför han höjt koranen mot pannan.

”En klassisk maktkamp”

Konflikten inom den syrisk-ortodoxa kyrkan är en klassisk maktkamp, det säger Dikran Ego, redaktör på Assyria TV. Han har länge bevakat den syrisk-ortodoxa kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

Mer i ämnet