Mor Ignatius Aphrem besökte Södertälje i maj 2015. Foto: SVT/Linda Asmar

Så svarar patriarken på kritiken från biskoparna

Uppdaterad
Publicerad

– Det var ett svepskäl för att kritisera mig, säger den syrisk-ortodoxa patriarken som nu svarar på varför han höjt koranen mot pannan.

Mor Ignatius Aphrem, den syrisk-ortodoxa kyrkans överhuvud med säte i Damaskus i Syrien, har hållit låg profil de senaste dagarna. Men under en predikan valde han till slut att svara på kritiken som framförts mot honom.

– Jag känner mig tvungen att kommentera en fråga som berörts i bland annat sociala medier de senaste dagarna, säger han i talet som går att se i ett klipp på patriarkatets facebook-sida.

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

”Ett svepskäl”

Patriarken syftar på de biskopar som inom den egna kyrkan offentligt framfört kritik mot honom, vilket SVT Nyheter Södertälje rapporterat om de senaste dagarna. Biskoparna menade att patriarken övergett den kristna läran då han bland annat höjt koranen mot sin panna.

Nu säger Mor Ignatius Aphrem att argumentet är ett svepskäl för att kritisera honom.

– För det första har gud lärt oss att älska alla människor. Vår framtid är en och vi måste alltid hitta sätt att komma närmare varandra för att undvika hat och våld senare.

Han fortsätter:

– För det andra, att höja koranen betyder inte att patriarken tror på den, självklart inte. Vi är trogna kyrkans lära, tron vi fått av profeterna och som kostat oss ett högt pris, martyrernas blod.

Biskoparna som kritiserade patriarken valde efter förklaringen att backa och be om ursäkt för sitt hårda tonläge.

Skandalomsusade biskopar

Flera av biskoparna bakom avgångskravet har sedan tidigare gjort en rad kontroversiella saker. Hazail Soumi, biskop i Belgien och Frankrike, har öppet förnekat att folkmordet Seyfo ägt rum. Han sägs vara hämndlysten sedan patriarken tidigare stängt av honom från sitt kyrkostift.

Enligt uppgifter i LT, lurades biskopen från USA, av så kallade Nigeriabrev och förlorade stora summor av kyrkomedlemmarnas pengar. Biskopen i Syrien flydde landet när kriget drog igång istället för att stå vid sin församlings sida. Och biskopen i Jerusalem misstänktes för sexbrott och greps av palestinsk polis i fjol. Misstankarna avskrevs sedan på grund av brist på bevis.

Mer om konflikten går att se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

Mer i ämnet