Foto: SVT

Konflikt om patriarken skakar syrisk-ortodoxa kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

En infekterad strid har blossat upp inom den syrisk-ortodoxa kyrkan. Två läger har skapats, ett som är för patriarken – och ett som är emot.

De senaste dagarna har hundratals syrisk-ortodoxa anhängare bytt profilbilder på Facebook och valt en bild på kyrkans överhuvud, patriarken Mor Ignatius Aphrem. Detta för att öppet visa sitt stöd i en intern konflikt som just nu skakar om kyrkan.

Upprinnelsen är sex biskopar från olika länder som har gått ut hårt och kritiserat patriarken. De menar att han har begått allvarliga övertramp då han bland annat höjt en koranen mot pannan under ett officellt moskébesök.

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

– Vi går ut öppet för att markera att han gjort fel. Det kanske har skett under hot eller annat och då vill vi reda ut det. Det är många frågetecken men det är inte är okej att pussa boken. Vi måste försvara vår tro, säger Hazail Soumi, biskop i Belgien, Frankrike och Luxemburg, som anses vara den som leder gruppen.

Är i Södertälje

Majoriteten av de kritiska biskoparna befinner sig nu i Södertälje för att vinna folkets röster.

– Vi vill understryka att vi har fått påtryckningar från våra församlingsmedlemmar. De undrar varför vi inte reagerar och om vi inte vågar säga ifrån, säger Hazail Soumi.

Anser du att det här är nog för att gå ut så hårt?

Ja, absolut. Det går inte att göra värre missar, säger han.

Visar sitt stöd

Som en direkt reaktion på kritiken gick 28 biskopar ut och visade sitt stöd för patriarken i ett öppet brev. Med bland namnen var de två Sverigebiskoparna som har sina säten i Södertälje. Båda står officellt på patriarkens sida. Men åtminstone den ena står inte bakom brevet.

– Någon har skrivit dit mitt namn utan att fråga mig. Det här är förräderi. Alla vi står bakom patriarken, kyrkan och tron. Men inte på det här sättet, säger Ablahad Gallo Shabo, en av två biskopar i Sverige.

Om det skrivs ett stödbrev imorgon. Kommer du att skriva under det?

– Alla vi är med patriarken. Men vi är inte med lögnare, säger han.

Igår träffade Ablahad Gallo Shabo kritikerna. Ett möte som de ville hålla i St Jakobkyrkan i Hovsjö. Men enligt uppgifter till SVT ska kyrkans styrelse ha förhindrat dem.

– De är inte välkomna till vår kyrka, det är patriarkens kyrka och de har inget här att göra längre, säger en anonym källa.

Portade från kyrka

Mötet mellan Ablahad Gallo Shabo och biskoparna ska ha gått bra.

– De har kommit hit för att berätta om sina ståndpunkter. Den här konflikten får inte finnas kvar och splittra vårt folk, säger han.

Vad anser du om kritiken som framförts?

– Alla människor kritiseras. Visst, de kritiserar patriarken men det är välkommet.

Härnäst ska han ta kontakt med patriarken för att ge sin syn på saken.

– Jag tycker det är viktigt att de sitter ner och diskuterar det här annars kan det gro och bli värre.

Patriarken till Tyskland

På torsdag besöker patriarken en konferens i Tyskland. Då hoppas Hazail Soumi och hans anhängare få sitta med honom.

Vad förväntar du dig från biskoparna i Sverige?

– Att de ska försvara sanningen, som alltid. Varken mer eller mindre.

SVT har sökt patriarken Mor Ignatius Aphrem för en kommentar. Vi har även sökt Benjamin Atas, biskop i Sverige.

Hela inslaget går att se här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

Mer i ämnet