Foto: SVT

Därför backar biskoparna från kritiken mot patriarken

Konflikten inom den syrisk-ortodoxa kyrkan har tagit en ny vändning. Nu ber kritikerna patriarken om ursäkt.

Som SVT Nyheter Södertälje tidigare berättat har sex biskopar gått ut hårt och kritiserat kyrkans överhuvud, patriarken Mor Ignatius Aphrem, och begärt hans avgång. Som anledning uppgav de bland annat att han under ett officiellt moskébesök höjt koranen mot pannan. De menade att det var ett övertramp och därmed att patriarken övergett den kristna läran.

Men nu backar de från sina uttalandena efter att de hört patriarkens svar.

Formalitet att höja koranen

Under en predikan svarade patriarken med att fördöma biskoparnas kritik. Han förklarade även att han höjt koranen som ren formalitet och hövlighet . Han tackade även för allt stöd han fått från anhängare världen över de senaste dagarna.

Nu har de kritiska biskoparna skrivit ett brev till patriarken där de ber om ursäkt för det höga tonläget.

– Nu när vi fått den förklaringen så nöjer vi oss. Det var det vi ville och det var viktigt att inte låta det passera, säger Hazail Soumi, biskop i Belgien och Frankrike till SVT Nyheter Södertälje.

Ångrar inte

Han säger dock att det kvarstår frågetecken kring andra händelser, något som han fortsatt hoppas få svar på.

Ångrar ni att ni gick ut så här hårt?

– Nej, nej, absolut inte. Det var så allvarliga misstag. Vi accepterar inte att man leker med tron, tron är inget man förhandlar om, säger han.

Var inte er reaktion bara ett svepskäl för att försöka splittra kyrkan?

– Nej, det har vi absolut inte varit ute efter. De som påstår det är de som splittrar. Vi agerade bara efter att ha sett stora brister, vi har ingen anledning till att hitta på ursäkter.

Hoppas på möte

Hazail Soumi har just checkat ut från hotellet i Södertälje och ska nu ta flyget hem till Belgien. Men han hyser stora förhoppningar om att få träffa patriarken under Mor Ignatius Aphrems besök i Tyskland till helgen.

– Vi väntar på besked från patriarken och då är vi redo att åka dit.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

Mer i ämnet