Kronprinsessparet besökte Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel bad att få besöka ett forskningscentrum i Södertälje. ”Det finns många goda exempel här”, säger Kronprinsessan.

Swetox, ett nationellt akademiskt forskningscentrum som sysslar med kemikalier och giftfria miljöer, fick kungligt besök i dag.

Och det var på kronprinsessparets eget initiativ.

– Vi har hört talas om mycket av arbetet som görs här, säger Kronprinsessan till SVT Nyheter Södertälje.

– Jag känner mig upplyft. Det har varit ett bra besök med fina exempel på vad man kan åstadkomma med gemensam kraft.

Unikt samarbete

Forskningscentret gör säkerhetsbedömningar av läkemedel och riskanalyser av kemikalier ute i miljön. De har ett tvärvetenskapligt samarbete med elva universitet. Något de är ensamma om i världen.

– Här så ser man verkligen att alla behövs och att man måste ta vara på den kompetens och kapacitet som finns, säger Kronprinsessan.

”En styrka för Sverige”

Landshövdingen Chris Heister var också på plats vid det kungliga besöket på forskningsanläggningen i dag.

– Vi kan se att mycket händer i Södertälje när det gäller avancerad forskning och också när det handlar om miljö och hälsa som här på Swetox. Det här en stor styrka för Södertälje, länet och Sverige, säger Chris Heister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer