Halef Halef, dömdes till fängelse i tingsrätten men har överklagat domen som nu ska behandlas i hovrätten. Han var tidigare ordförnade för den syrisk ortodoxa kyrkan i Hallunda.

Kyrkohärvan upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar hovrättsförhandlingarna i den så kallade kyrkohärvan där flera personer åtalats för bland annat grovt bedrägeri mot myndigheter.

I juni 2016 dömdes totalt 17 personer med kopplingar till S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda, för att ha lurat myndigheter på miljontals kronor.

TV: Kyrkohärvan på 50 sekunder

Kyrkohärvan

Huvudmannen i målet, Halef Halef, var tidigare ordförande i församlingen och dömdes på nästan samtliga åtalspunkter till fängelse i tre år och sex månader för grovt bedrägeri i tingsrätten.

Åklagare vill ha längre straff

Idag börjar hovrättsförhandlingarna i Svea hovrätt, och de kommer att pågå i 33 dagar. Sju av ärendena kommer att prövas i hovrätten, i de övriga står tingsrättens dom fast.

Både den huvudåtalade Halef Halef själv, och åklagaren, har överklagat tingsättens dom. Åklagaren vill att en av åtalspunkterna ändras från medhjälp till grovt bidragsbrott till grovt bidragsbrott, samt att fängelsestraffet skärps till fem år.

Halef Halef anser att åtalet ska ogillas samt att han ska slippa betala skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkohärvan

Mer i ämnet