Plastikkirurg förlorar sin läkarlegitimation efter att ha orsakat allvarliga komplikationer hos patienter. Foto: Ingvar Karmhed / TT

Kirurg får legitimationen indragen – patienter fick livshotande komplikationer efter bukoperationer

Uppdaterad
Publicerad

En plastikkirurg som tidigare haft en egen klinik i Södertälje har fått sin läkarlegitimation indragen efter att ha orsakat allvarliga komplikationer hos flera patienter. 

Beslutet i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd grundar sig på flera fall. 2016 utförde läkaren en bukplastikoperation på en klinik i Stockholm. Operationen orsakade smärta, infektioner, blödningschock, cirkulationssvikt samt hudnekros hos patienten.

Efter att patienten anmälde läkaren hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO väcktes åtal mot honom, och i mars 2020 dömde Stockholms tingsrätt läkaren för grovt vållande till kroppsskada och sjukdom till villkorlig dom med samhällstjänst, vilket enligt tingsrättens dom motsvarar fem månaders fängelse om den påföljden hade valts. Domen har överklagats av både åklagaren och läkaren.

Under 2020 kom ytterligare klagomål till IVO från tre vårdgivare som hade vårdat patienter efter att de hade genomgått operationer av honom på hans Södertäljeklinik.

Det framgår av IVO:s utredning att en av patienterna som genomgått fetmaoperation hade fått komplikationer såsom vätska i lungor och buk, kraftig infektion och tunntarmsskador. En 39-årig patient fick akutopereras på Karolinska Huddinge där man tvingades ta bort hela magsäcken. En 34-årig patient blev så dålig efter ingreppet att hen fördes i helikopter till Akademiska sjukhuset där hen fick intensivvård. 

Legitimationen återkallas

Den andra oktober 2020 anmälde IVO läkaren till ansvarsnämnden för att återkalla hans legitimation som läkare. Och nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarnämnd beslutat att dra in läkarens legitimation i väntan på en slutgiltig prövning.

Kliniken fick stänga och verksamheten förbjöds

Under september 2020 tvingades läkarens klinik i Södertälje att stänga på grund av att det saknades bygglov och att lokalen inte var brandsäker. I oktober 2020 beslutade IVO att förbjuda verksamheten på grund av bland annat bristande hygien, allvarliga brister i personalens kompetens samt brister i övervakningen av kvarliggande patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.