Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Moa Karlsson på länsstyrelsen i Stockholm: ”Vi måste förhålla oss till att människor sörjer” Foto: Maja Flygt/SVT

Efter stora begravningar i Södertälje – Länsstyrelsen reder ut: Detta gäller

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT tidigare har rapporterat har i snitt var femte begravning i Södertälje inte följt de nya coronarestriktionerna sedan pandemilagen började gälla. Så vilka är egentligen reglerna vid religiösa begravningar? Vi har ställt tre frågor till Länsstyrelsen i Stockholm.

I Stockholms län har Länsstyrelsen hittills gjort över tusen tillsynsbesök för att se hur den nya pandemilagen följs. Men än så länge har ingen tillsyn gjorts vid begravningar.

– Det är människor som sörjer, det måste vi förhålla oss till. Att gå in med förelägganden och viten är kanske inte det första man gör, säger Moa Karlsson, biträdande chef för tillsynsenheten på Länsstyrelsen i Stockholm.

Nu ska de ta kontakt med olika religiösa samfund i länet för att informera om vilka regler som gäller.

I videon svarar Länsstyrelsen på tre frågor om begravningar: ”Polisen kan upplösa sammankomster”.

• Max 20 personer får vara med under begravningsceremonin, detta gäller såväl utomhus vid gravsättningen som inne i till exempel kyrkan.

• Länsstyrelsen kan utöva tillsyn över den som är ansvarig över platsen där ceremonin är, exempelvis församlingen eller kyrkogårdförvaltningen.

• Privatpersoner som deltar i begravningen kan inte straffas med böter om de är för många – däremot har polisen rätt att upplösa sammankomsterna enligt pandemilagen.

• Reglerna gäller inte borgerliga begravningar.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet