Foto: Fredrik Sandberg, Jonas Ekströmer /TT

Länsstyrelsen tillåter skyddsjakt i Sjundareviret

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Stockholm har beviljat skyddsjakt på varg efter flera angrepp mot får under sommaren. Enligt beslutet får en vuxen varg skjutas i Sjundareviret mellan Järna och Gnesta.

Sedan mitten av juni har 58 får dött vid vargens – eller vargparets – upprepade attacker. Framför allt är det fårbeståndet på Molstabergs säteri utanför Gnesta som har drabbats. Beslutet om skyddsjakt gäller Stockholms län. Södermanlands län avslog ansökan för skyddsjakt på sin sida länsgränsen.

Bara skyddsjakt bedöms fungera

Motiveringen till länsstyrelsens beslut är att andra åtgärder som skulle hålla vargen borta inte har hjälpt. Bland annat har länsstyrelsen satt upp lapptyg och fållor med elstängsel.

– I det läge som vi är i nu så har vi inte sett att det finns någon annan lämplig lösning än att tillåta skyddsjakt, säger miljödirektör Göran Åström till SVT Nyheter Södertälje.

Endast en vuxen varg får skjutas, förutsatt att den inte följs av valpar.

Sjundareviret bildades under hösten förra året och det finns obekräftade tecken på att vargparet fått valpar. Länsstyrelsen har fått in fotografier på varghonan som talar för att hon diar, men inga valpar har fastnat på bild.

”Fårägare måste arbeta långsiktigt”

Tjänstemän på länsstyrelsen inledde ett internt möte om frågan vid tiotiden på fredagen. Bakom ansökan om skyddsjakt står Lantbrukarnas Riksförbund i Mälardalen och Sörmland.

Göran Åström på Länsstyrelsen poängterar att beslutet är kortsiktigt.

– Till djurägare vill vi uppmana att man arbetar långsiktigt med att förbättra stängsel och skyddar sina besättningar ordentligt, säger Göran Åström.

Har fårägarna gjort tillräckligt för att skydda sina får?

– Nej, de har inte gjort tillräckliga insatser enligt vår bedömning. Det beror på att det inte har funnits de förutsättningarna att få till åtgärderna på kort sikt.

Får skjuta en varg

Det är hanen som verkar ligga bakom attackerna men i beslutet står att man får skjuta en vuxen varg. Kommer inte problemet kvarstå om man skjuter honan?

– Jo, det kan kvarstå och i såfall får vi överväga om man ska ta till ytterligare ett skyddsjaktsbeslut. Men vi hoppas det ska ge en skrämseleffekt så att de slutar komma till den här gården.

Så det kan komma ett nytt beslut om skyddsjakt på ytterligare en varg?

– Om problemen kvarstår, om angreppen fortsätter, så måste vi överväga om vi måste ta ett nytt skyddsjaktsbeslut.

Ska överklaga

Beslutet kan överklagas till Naturvårdsverket. Det ska Svenska Rovdjursföreningen göra, uppger ordförande Kenth Nauclér.

– Vi ska överklara och har flera grunder till det. Framförallt handlar det om att vargen genetiskt är värd väldigt mycket och därför bör skyddas, säger han och fortsätter:

– Det handlar även om att det den här tiden på året är olämpligt för valparna. Skjuter man hanen så kommer honan inte klara av att ensam föda upp dem. Och skjuter man honan så kommer hanen med största sannolikhet att överge valparna. De är för små för att klara sig, säger han.

Är du förvånad över beslutet?

– Nej, eftersom att reviret är relativt nyetablerat så har det varit svårt för fårägarna att få till ett stort stängsel på kort tid. Det behövs ett stängsel på ett par mil och det tar tid att bygga det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet