Medicinen Imfinzi från Astra Zeneca rekommenderas som ett behandlingsalternativ vid viss form av cancer. Foto: TT

Medicin från Astra Zeneca rekommenderas som behandling av cancer

Publicerad

Astra Zeneca-medicinen Imfinzi rekommenderas som ett behandlingsalternativ vid icke småcellig lungcancer. Detta meddelar NT-rådet, rådet för nya terapier, till landstingen.

NT-rådet har av landstingen fått mandat att ge rekommendationer om användingen av vissa nya läkemedel. Imfinzi, eller durvalumab, godkändes tidigare i höst och kan användas vid behandling av vuxna personer med lokalt avancerad icke småcellig lungcancer som inte går att operera, men som inte har spridit sig ut i kroppen.

Effekten av behandling med läkemedlet bedöms som måttlig, men det är upp till landsting och regioner att själva avgöra om det ska införas som behandlingsmetod.

Vanlig cancerform

Medicinen ges intravenöst under en timme varannan vecka under behandlingsperioden. Den beräknas kosta 96 000 kronor per månad för en patient.

Under 2016 var det närmare 4 000 svenskar som fick diagnosen lungcancer. Det är den sjätte vanligaste cancerformen i Sverige, men den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken. Detta skriver AstraZeneca i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer