Förverkligandet av Nineveslättens självstyre kan bli annorlunda än vad assyrierna i Irak förväntat sig, Svante Lundgren, religionsforskare vid Centrum för Mellanösternstudier i Lund Foto: SVT Arkivbild/Lunds universitet

Mellanösternforskare: Sämre förutsättningar för assyrierna på Nineveslätten efter IS

Uppdaterad
Publicerad

Världens assyrier har länge kämpat för ett lokalt självstyre på Nineveslätten i Irak. Men det är inte längre säkert att ett självständigt Nineve skulle bli som man hoppats på, det menar Svante Lundgren, religionsforskare vid Centrum för Mellanösternstudier i Lund.

Efter folkmordet 1915 och våldet som följde Sadam Husseins fall 2003 har den kristna minoriteten nästan försvunnit från Irak. Men några mindre områden har behållit assyriskt fäste och Nineveslätten, ett område norr om Mosul, har varit det starkaste.

– Vid nedgången av assyrierna och inflyttningen av andra folkgrupper, bland annat kurder, har assyrierna lyckats hålla kvar Nineveslätten. Därför har tanken om ett självständigt område centrerats hit, säger Svante Lundgren, som tidigare varit aktiv inom Assyriska riksförbundet i Södertälje.

Folkmordet 1915

Beslut om självstyre 2014

I januari 2014 beslutade den irakiska regeringen att området skulle bli en egen provins med lokalt självstyre. Men ett halvår senare invaderade terrorgruppen IS större delen av Nineveslätten, och planerna lades på is.

– Före IS härjningar utgjorde assyrierna uppskattningsvis den största enskilda folkgruppen i området. Men assyrierna tillsammans med många andra grupper flydde därifrån när IS attackerade, säger Svante Lundgren.

Ändrad demografi efter IS

Terrorgruppen IS drevs bort från Nineveslätten 2017, men trots att det gått två år har återflyttningen varit liten. Den materiella förstörelsen har varit stor och återbyggandet gått trögt. Dessutom har andra folkgrupper återvänt i högre grad än assyrierna, framförallt den shiamuslimska gruppen Shabak, som Svante Lundgren menar uppmuntras till inflyttning av den shiastyrda regeringen. 

– Demografin är mindre gynnsam för assyrierna nu än före IS. Om Nineveslätten som egen provins, med demokratiskt självstyre skulle förverkligas, så vet vi inte hur starkt det assyriska inflytandet skulle bli.

Ny regering – nya frågetecken

Den förändrade demografin, där assyrierna nu istället är i minoritet i sitt sista starka fäste, skulle innebära att drömmen om ett område där deras folkvalda representanter kan fatta beslut på lokal nivå, i nuläget kanske inte kan bli verklighet.

– Sen är det ju en annan regering än den som tog beslutet 2014. Det är också ett frågetecken, att man inte vet hur den nuvarande regeringen ser på frågan nu, säger Svante Lundgren.

Iraks ambassad: Vi sliter med återuppbyggnaden

Den irakiska ambassaden i Sverige understryker att landets minoriteters religioner och rättigheter tydligt beviljades och uttryckligen fastställdes i konstitutionen som skrevs när det landets politiska system förändrades 2003. Men några handfasta resultat av beslutet om Nineveslätten som egen provins har inte tagits fram.

– I nuläget sliter den irakiska regeringen tillsammans med internationella samarbeten med att bygga upp städer och områden som förstördes av terrorism, skriver ambassaden i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet