Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om massflyktsdirektivet upphör utan nya regler från politisk håll – kommer ukrainarna i Sverige stå inför en osäker framtid i landet. ”Det här är ny mark”, säger Per Löwenberg på Migrationsverket. Foto: Arkivbild

Migrationsverket: Inga tecken på att massflyktsdirektivet kommer förlängas

Publicerad

Ukrainska flyktingar får vistas i Sverige tack vare EU:s massflyktsdirektiv. Det tar slut om ett år och frågan är vad som kommer hända med flyktingarna då. Migrationsverket vet inte.

– Det är inte troligt att massflyktsdirektivet kommer förlängas efter 2025, säger Per Löwenberg på Migrationsverket.

Det råder stor osäkerhet för flyktingar från Ukraina om deras framtid. 2025 tar massflyktsdirektivet slut, som är den juridiska grunden till att få stanna i Sverige.

Inte heller flyktingar från Ukraina som har arbete eller barn som är födda i Sverige har någon ytterligare säkerhet.

Kriget i Ukraina

Man kan exempelvis inte söka arbetstillstånd när man vistas i landet på massflyktsdirektiv. Som det ser ut i dagsläget kan man inte heller söka arbetstillstånd när massflyktsdirektivet tar slut.

– Vi är alla otroligt tacksamma för möjligheten att vara i Sverige. Samtidigt är det en stor stress för oss att inte veta vad som kommer hända. Det vore bättre för samhället om vi kunde bli mer inkluderade redan nu, säger Kateryna Golod som flytt kriget med sin mamma och dotter.

– Om massflyktsdirektivet tar slut blir den sista chansen att söka asyl. Vad de gör för individuella bedömningar är ju oklart. Hoppas i så fall att migrationsverket är redo för att 40 000 flyktingar kommer söka samtidigt.

Hör vår reporter förklara läget och hör Migrationsverket om framtiden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet