Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med SVT och miljönämndens ledning på korvgrillning i Lina naturreservat och hör mer om besöksboomen och kommunens miljonsatsning. Foto: Alexander Färggren/SVT

Nu ska fler kunna grilla korv i naturen – kommunen satsar två miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har allt fler Södertäljebor upptäckt traktens naturreservat. För att möta besöksboomen satsar kommunen nu två miljoner kronor på att rusta upp och tillgängliggöra naturreservaten för ännu fler besökare. SVT Nyheter Södertälje besökte Lina naturreservat för en grillutflykt med delar av Miljönämnden för att höra mer om satsningen.

Pengarna ska bland annat gå till att bygga ut parkeringar, bättre skyltning och nya fikabord och grillplatser.

– Vi ser att veden tar slut fortare nu och naturvårdarna märker att fler rör sig i områdena, säger Lars Greger (MP), ordförande i miljönämnden.

Utöver de två miljoner kronorna satsas även en miljon kronor på att bygga ut naturskolan som möjliggör för barn- och unga att besöka naturreservaten.

Se när SVT besöker Lina naturreservat för en grillutflykt med delar av miljönämnden och hör ordföranden Lars Greger (MP) berätta mer om satsningen i videon ovan.

År 2020 ökade antalet besökare bland natur- och friluftslivsområden i Stockholms län. Det skiljer sig åt hur de olika områden räknar antalet besökare men i en enkät utskickad av länsstyrelsen, till de olika naturområdena, så uppskattade man 89 procent en ökning i antalet besökare från föregående år. De resterande 11 procenten svarade att det inte var någon märkbar skillnaden, men ingen av respondenterna har noterat en minskning.

Förändringarna bland de olika besökargrupper skiljer sig åt. De besökargrupper där det har skett störst ökning är: äldre personer, barnfamiljer och förstagångsbesökare. De grupper där det inte har skett någon ökning, i visa fall minskat, är: personer med funktionsnedsättning, adrenalinsökare och utländska besökare.

Källa: Besökare i naturen i Stockholms län 2020 (Länsstyrelsen Stockholm februari 2021).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet