Under sommaren och hösten slogs flera fönster på skolor sönder, kiosken på Järna SK:s område hade inbrott minst åtta gånger och Björkbackens förskola brann, en av flera bränder. I flera av fallen var ungdomar gärningsmän. Mikaela Hurme, chef på Järna fritidsgård, menade att situationen höll på att eskalera och bjöd i september in bland annat polis, kommun och allmänheten till ett stormöte.
Så arbetar fritidsgården nu
Sedan dess har polisen, socialtjänst, nattvandrarna och fritidsgården arbetat mer riktat och insatser sätts in snabbare. Dessutom har hårdare regler införts på fritidsgården. Ungdomarna skriver på kontrakt, där de lovar att respektera inredning och varandra, de måste vårda språket och får inte vara för högljudda. Bryter de mot dessa regler blir de avstängda en dag eller flera.
Fritidsgården kontaktar dessutom vårdnadshavare direkt om något inträffar.
– Tidigare avvaktade vi lite med det, men vid minsta lilla hör vi nu av oss, säger Mikaela Hurme, chef på Järna fritidsgård.
Nytt stormöte
Hon menar att samarbetet, engagemanget från samhället och de hårdare reglerna på fritidsgården lett till minskad skadegörelse och oro. En bild som även kommunens säkerhetssamordnare delar.
– Det har blivit lugnare och en del i det kan vara det som har hänt på fritidsgården, säger Michael McCarthy.
I går kväll hölls ett nytt stormöte på fritidsgården, där bland annat nattvandrare, räddningstjänst, kommunen, polisen och allmänh
eten pratade om vad som hänt och vad man kan göra i framtiden. Flera av ungdomarna önskar att fritidsgården är öppen lägre på kvällarna.
– Jag tycker att det blivit mycket lugnare både i Järna och på fritidsgården, säger Filip Vihtari som hänger på fritidsgården.
– Det är klart att det händer mindre i Järna om det är mer öppet här. Då har ju folk någonstans att gå, säger hans vän Tyra Andersson.