Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vilka konsekvenserna blir om Försäkringskassan lämnar Södertälje enligt de anställda och var deras nya arbetsplats blir. Foto: Maja Flygt/SVT

Oro för konsekvenserna om Försäkringskassan lämnar Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Längre resor och svårare att få tag i handläggare. Det är några av riskerna som anställda på Försäkringskassan i Södertälje varnar för när kontoret nu föreslås att läggas ned.

– Vi kommer inte kunna vara lika tillgängliga för våra kunder, säger Charlotte Lindström, utredare i Södertälje.

Nyligen fattades beslut om att samlokalisera Försäkringskassans kontor i Alvik och Huddinge och nu finns även ett förslag om att kontoren i Täby och Södertälje ska flyttas.

Orsaken är det ekonomiskt tuffa läget skriver Försäkringskassan i mejl till SVT.

Ansträngd ekonomi

”Vi strävar efter att hitta kostnadseffektiva lösningar för våra lokaler. Därför ser vi regelbundet över möjligheten till samlokalisering när hyresavtalen löper ut. Det är extra angeläget nu när myndigheten befinner sig i ett läge med mycket ansträngd ekonomi”.

De anställda i Södertälje befarar att flytten kommer innebära mindre tid till varje kund.

– Då kommer vi inte kunna erbjuda samma rehabiliteringsförutsättningar om vi förlorar möjligheten att träffa våra kunder fysisk på plats, säger Hanan Amsih, utredare på Försäkringskassan.

Beslut fattas i juni

Kollegan Charlotte Lindström menar att det är särskilt viktigt att Försäkringskassan finns på plats i Södertälje.

– Södertälje är en ort med utmaningar, många människor med stora behov av stöd för att komma i arbete och språksvårigheter, säger hon.

Beslutet huruvida man ska omlokalisera kontoret i Södertälje tas den 10 juni.

Hör i videon ovan hur de anställda tror flytten kommer påverka dem och deras kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.