Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kan bara hantera akuta ärenden så som det ser ut nu personalmässigt” säger Stina Sandbladh, chef på Arbetsförmedlingen i Södertälje. Foto: SVT

Personalflykt från Arbetsförmedlingen i Södertälje – tvingas nyrekrytera efter varsel

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens kontor i Södertälje är ett av kontoren som får vara kvar när myndigheten beslutat att lägga ner hundratals andra kontor runtom i landet. Vad man inte kunde förutse var att personal skulle säga upp sig frivilligt – vilket nu har gjort att kontoret har hamnat i ett läge där de är för få för att klara det ökade trycket.

Beskedet om den stora bantningen på Arbetsförmedlingen kom i våras. I Södertälje, som har högst andel arbetslösa i Stockholms län, så resulterade det i att 20 medarbetare varslades, däribland sektionschefer, psykologer och vaktmästare.

Under året har även ett 30-tal handläggare valt att lämna kontoret frivilligt vilket har gjort att det redan pressade läget på myndigheten har blivit än mer ansträngt här.

”Det är tufft”

– Vi har ju samma höga arbetsbelastning men med betydligt färre medarbetare, det säger sig självt att personalen har det tufft, säger Stina Sandbladh, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Södertälje.

Antalet personer som slutat frivilligt sticker ut i Södertälje jämfört med landet i stort. Även när det gäller den totala personalomsättningen i år, alltså inklusive de som blivit uppsagda och pensionsavgångar, så är siffran högre i Södertälje, 30 procent, jämfört med 20 procent i landet och 23,7 i Stockholms län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet