Mikael Karlsson, rådgivare kring hållbart skogsbruk, pratar om klimatsmarta skogar. Foto: Pressbild

Här är ekoskogen som ska klara klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Med de klimatförändringar som pågår står skogsbruket nu inför utmaningar.
En av dem som försöker ta fram förslag på hållbart skogsbruk är Hölö-bon Mikael Karlsson som startat en stiftelse för att forska på klimatsmarta lösningar.

Mikael Karlsson, rådgivare kring hållbart skogsbruk, har studerat Lübeck-modellen som utgår från att den brukade skogen ska likna en så naturlig skog som möjligt. Det gör man genom att inte avverkar skogen till kalhyggen utan plockar ned ett träd åt gången där det är färdigvuxet.

– Och man använder sig av naturlig föryngring i första hand istället för att plantera. Du blir säkrare som skogsägare och skogen står stadigare när det stormar och den är bättre rustad för insektsangrepp. I vissa fall även bättre rustad från bränder, säger Mikael Karlsson.

Skogsstyrelsen ser ingen vinst

Enligt Skogsstyrelsen arbetar man inte med den här modellen eftersom Sverige har andra typer av skogar än Tyskland. Det skulle också, enligt Skogsstyrelsen, innebära lägre produktion så det skulle inte gå ihop ekonomiskt.

I klippet ovan berättar Mikael Karlsson hur en klimatsmart och en icke-klimatsmart skog ser ut, enligt honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet