Maria Hedström till höger. Foto: SVT

Rekord i bemanningsanställda barnmorskor

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsavdelningen i Södertälje växer snabbast i länet. Så snabbt att personalen under senare tid behövts förstärkas med bemanningsanställda barnmorskor, en mycket dyr lösning.

På senare år har allt fler arbetspass utförts av bemanningsanställda barnmorskor. År 2015 kostade de cirka en miljon. Ett belopp som i år verkar växa till fyra miljoner.

En inhyrd barnmorska är dubbelt så dyr som en anställd. Chefsbarnmorskan Maria Hedström förklarar inhyrningen med förlossningsavdelningens snabba expansion.

Förlossningskrisen i Stockholms län

– Vi har ökat från 1.500 förlossningar år 2015 till att vi i år troligen landar på 2.200 eller 2.300 förlossningar. Det är en snabb ökning både när det gäller antalet födande och personal.

Många hänvisade hit

Det är bristen på förlossningsplatser i övriga länet som bidrar till Södertäljes snabba tillväxt. 35 till 40 procent av dem som föder här har inte valt Södertälje, utan de är hänvisade från sina hemkommuner. Att många födande kommer till Södertälje mot sin vilja ställer stora krav på bemötandet.

– Vi måste lägga mycket tid och omsorg på de här kvinnorna för att de ska känna sig trygga när de kommer, säger Maria Hedström. Men jag tror att vi för det mesta lyckas ganska bra med det.

Lovar patientsäkerhet

Många förlossningar utförs alltså med hyrpersonal, men Maria Hedström menar att patientsäkerheten kan upprätthållas trots detta. Inte heller kontinuiteten blir lidande eftersom det ofta är en och samma barnmorska som hyrs in till många arbetspass. Nu har förlossningsavdelningen fått 7,5 miljoner från landstinget med målsättningen anställa fler egna barnmorskor.

– Vi vill ju ha fast personal så att vi inte behöver bemanna in med hyrpersonal, säger verksamhetschefen Henrik Overödder, men utifrån förutsättningarna har vi varit tvungna.

Långsam process

Maria Hedström upplever inte att det är brist på utbildade barnmorskor. Däremot är det ont om barnmorskor med erfarenhet som direkt kan börja arbeta i verksamheten. Så rekryteringen är en långsam process och inskolning krävs.

– Vi har inte hunnit bemanna i takt med den snabba ökning som vi har haft. Men nu har vi börjat komma ikapp och förhoppningsvis kan vi snart sluta anlita bemanningsföretag.

Engångsbelopp?

Det ekonomiska tillskottet från landstinget gör det möjligt att anställa fler barnmorskor, men nästa år väljs en ny landstingsledning och frågan är hur stödet kommer att se ut i framtiden.

– Jag hoppas politikerna förstår att vi inte bara behöver engångsbelopp, säger Henrik Overödder, utan vi behöver pengar som tillförs år efter år – annars kommer vi att få ekonomiska problem senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet