Rebecca Jaehnke, präst i Turinge-Taxinge församling. Foto: Privat

Rekordmånga på drop in-vigsel i Turinge-Taxinge församling

Uppdaterad
Publicerad

En kvart med en präst och sen är vigseln klar, drop in-bröllop är ett snabbt och smidigt konceptet som tycks locka många. Efter ett första försök med drop in-giftermålen under midsommarafton förra året öppnade Turinge-Taxinge kyrkoportarna för en ny omgång i år – och det blev nästan dubbelt så många vigslar.

Sammanlagt var det 19 par som gifte sig i församlingen under midsommarafton.

– Förra året var det tio par som gifte sig och vi tyckte det blev väldigt lyckat. Men oj, vilken respons det var i år med nästan dubbelt så många par, säger Rebecca Jaehnke, präst i Turinge-Taxinge församling.

Fick hålla öppet två timmar extra

Tanken var att kyrkan skulle hålla öppet för vigslarna mellan klockan 11.00 och 15.00 idag, men det slutade med att de fick jobba över två timmar extra för att hinna med alla par. På plats för vigslarna var två präster, en solist och en musiker.

– Det är många som inte vill ha de stora bröllopen med hundra gäster, utan bara vill gifta sig. Jag tror det lockar att allt är ordnat och att det är ganska begränsat på vad man välja på, allt är redan riggat och klart.

Kommer ni göra samma sak nästa år?

– Absolut, vi har redan planer så att nästa kommer bli ännu bättre! säger Rebecca Jaehnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.