Scania om domen: ”Aldrig slappna av i säkerhetsarbetet”

Publicerad

På onsdagen dömdes en anställd för vållande till en kollegas död. Scania säger sig dock ha stöttat den dömde mannen under hela processen och han jobbar kvar på företaget men har omplacerats på egen begäran.

Det var i slutet av augusti 2017 som en man i 50-årsåldern fastnade i en maskin i en av verkstäderna i Södertälje och senare avled på sjukhus till följd av skadorna.

Fallet utreddes till en början som arbetsmiljöbrott, men den förundersökningen lades ned då åklagaren inte kunde se att arbetsgivaren Scania hade agerat vårdslöst.

På onsdagen föll i stället domen mot den kollega som som startade maskinen. Mannen, som är i 60-årsåldern, döms för vållande till annans död med påföljden villkorlig dom.

– Det är skönt att processen kommit till ända och att alla inblandade kan titta framåt. I övrigt har vi som policy att inte kommentera enskilda individärenden, men eftersom det finns ett stort allmänintresse kan jag säga att det här handlar om en person som har ett fläckfritt förtroende, han kommer att ha sin anställning kvar men har omplacerats på egen begäran och stöttas  av både arbetskollegor och företaget, säger Scanias presstalesperson Hans-Åke Danielsson.

I klippet ovan berättar Scanias presstalesperson Hans-Åke Danielsson om hur man hanterar domen och vilka lärdomar man dragit av händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer