Efter dödsolyckan hölls en tyst minut på Scania. Foto: TT/SVT

Scaniaanställd döms för vållande till kollegas död

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen i Scaniamålet där en anställd stått åtalad för vållande till en kollegas död. Detta efter att ha startat en robotcell när kollegan befann sig i den. Den anställde döms med påföljden villkorlig dom.

Det var i slutet av augusti 2017 som en man i 50-årsåldern fastnade i en maskin i en av verkstäderna i Södertälje och senare avled på sjukhus till följd av skadorna.

Fallet utreddes till en början som arbetsmiljöbrott, men den förundersökningen lades ned då åklagaren inte kunde se att arbetsgivaren Scania hade agerat vårdslöst.

På onsdagen föll i stället domen mot den kollega som som startade maskinen. Mannen, som är i 60-årsåldern, döms för vållande till annans död med påföljden villkorlig dom.

Enligt domen anser rätten att den dömde genom oaktsamhet orsakat sin kollegas död genom att ”i strid med gällande instruktioner starta en så kallad robotcell trots att kollegan befann sig inne i cellen. Vidare genom att inte uppmärksamma portalens position i cellen i startögonblicket och genom att inte begränsa portalens hastighet.”

Försvaret: ”Hade räknat med ett frikännande”

– Det var inte den utgången vi hade hoppas på. Vi hade räknat med ett frikännande och att tingsrätten gått på vår linje. Nu ska vi smälta det här och sedan överväga ett eventuellt överklagande, säger den dömde mannens försvarsadvokat Ninmar Poli.

Se mer i klippet varför försvaret ansåg att den åtalade skulle frias.

Marcus Ekman, åklagare, kallar händelsen för förfärlig, men ville ändå att rätten prövar huruvida det spelade roll att det fanns varningsskyltar uppsatta.

– Utfallet är egentligen vad jag förväntade mig och det var därför vi väckte åtal. Men det viktigaste är att ansvaret nu utretts, säger Marcus Ekman till SVT Södetälje strax efter att domen offentliggjortds.

Hör mer om hur åklagaren resonerar i klippet nedan.

Rättegången kan väcka känslor och minnen

Efter olyckan var flera i chock och de som bevittnade händelsen erbjöds krisstöd på Scania. Att fallet nu tas upp i domstolen kan väcka känslor på nytt, skrev Hans-Åke Danielsson, presstalesperson på Scania i ett mejl till SVT inför rättegången:

– Scanias företagshälsovård finns alltsedan kvällen då den tragiska olyckan inträffade till hands med samtalsstöd för de medarbetare och chefer som är i behov av hjälp att bearbeta sina upplevelser. Att olyckan nu prövas av Södertälje tingsrätt väcker känslor och minnen till liv som kan aktualisera behovet av sådant stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.