Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Scaniachefen i klippet: ”Vi vet inte vad som händer nästa vecka”. Foto: SVT

Scaniachefen om stoppet på fabriken: ”Det rör sig om covid-utbrott på Malaysia”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen stänger Scania dörrarna till lastbilsproduktionen efter att företaget saknar viktiga komponenter. Orsaken ska vara covid-utbrott på Malaysia, som gjort att produktionen av halvledare reglerats.

Bristen av halvledare är inget nytt för Scania och man fick signaler redan i slutet av förra året. Fram tills nu har man kunnat lösa problemen kortsiktigt.

– Vi har lyckats hålla igång produktionen hela våren men nu har vi tyvärr hamnat i ett läge där vi inte kan göra det längre, säger Anders Williamsson, ansvarig för Scanias industriella verksamhet.

Exakt när produktionen är igång igen är inget Scania kan svara på. Vanligtvis jobbar företaget månad för månad men under omständigheterna så går det bara att planera för dagen. Scania räknar med att uppemot 7 000 anställda berörs i Södertälje.

Hör i videon ovan om hur produktionsstoppet kommer påverka Scania: ”Många som inte behöver gå till jobbet”.

Ordet halvledare – ”semiconductor” på engelska – härrör från att materialet inte leder ström lika bra som en ledare i metall, men inte heller isolerar helt. Råvaran kan exempelvis vara kisel, germanium, selen, som utformas och dopas för att få rätt egenskaper.

De allra första halvledarna tillverkades på 1800-talet, men industriellt genomslag fick de först i slutet på 1940-talet i samband med transistorradion. I dag är de ofta tunnare än hårstrån och sammanlänkade på så kallade chipps med myriader av trådar och kopplingar, som i sin tur används för att styra processer i allt från datorer, mobiler och bilar eller sjukvårdsutrustning, vapen, energisystem och vitvaror.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Produktionsstopp på Scania

Mer i ämnet